(?)

Ontstaan van westerse Reiki.
De Westerse Reiki komt helemaal voort uit de Hayashi/Takata lijn en is behoorlijk aangepast aan wat de mensen in het Westen aansprak. Er zijn allerlei dingen aan toegevoegd die er in Usui’s methode niet bij hoorden, zoals het westerse gebruik van de symbolen en de chakra’s.

Ook gaan er exorbitant hoge bedragen om in sommige stromingen voor het masterschap. Mikao Usui, de grondlegger, wilde juist dat zoveel mogelijk mensen kennis konden nemen van zijn onderricht en dit systeem, reiki zonder drempels.

De bekende Westerse manier is meer naar buiten gericht, meer als behandelmethode, terwijl de oorspronkelijke Japanse benadering van Usui juist gericht is op je persoonlijke en spirituele ontwikkeling om uiteindelijk weer het grote stralende licht te worden dat we in de kern altijd al waren maar ons niet meer her-inneren. Dit kun je bereiken door, het liefst dagelijkse, oefening.

Hoe Reiki naar het Westen kwam  

Hawayo Takata studeerde bij Hayashi en bracht in 1938 het Reikisysteem naar het westen. Wat wij dus inwijdingen of initiatie - ritueel noemen vindt dus eigenlijk zij wortels bij Hyasi.  Ook paste Hayashi de Gassho methode toe om te behandelen.

Hawayo Takata heeft Reiki naar het westen gebracht heeft ze zelf ook een aantal veranderingen aangebracht. Allereerst heeft ze de Reiki geschiedenis wat verdraaid en daarnaast heeft ze een aantal technieken niet doorgegeven en heeft ze verschillende versies van de symbolen aan mensen geleerd, (Zoals te lezen is in het boek "Reiki Kompendium".)

Na Takata's dood kwamen haar Masterstudenten bijeen om te vergelijken wat Takata hen geleerd had. Ze ontdekten dat er best nog veel verschillen waren. Daarom hebben ze bijeenkomsten gehouden en hebben ze veel dingen gestandaardiseerd. Daaruit ontstond de Reiki Alliance.

Toen Reiki met Takata naar het Westen kwam kreeg het de naam "Usui system of natural healing" en "Usui Shiki Ryoho".  Je zou Usui Shiki Ryoho dus kunnen beschouwen als "Hayashi/Takata Reiki" of "Alliance Reiki".